close

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Onderzoek naar woningcorporaties in Nieuwsuur

Een integriteitsvraag

In de uitzending van Nieuwsuur afgelopen donderdag 22 juni werd een onderzoek gepresenteerd naar privé verhuren van woningen door bestuurders en commissarissen van corporaties. Tijdens dit onderzoek kwam de vraag of er sprake is van belangenverstrengeling regelmatig terug. Deze vraag raakt de integriteit van een aantal bestuurders en commissarissen, maar ook de hele branche.

Het standpunt van Aedes

Het Aedes-bestuur wilt transparant zijn hoe de sector met deze vraag omgaat.  Het Aedes standpunt is:

Het is zowel voor corporatiebestuurders als commissarissen in principe niet gewenst dat zij een portefeuille van huurwoningen met rendementsdoelstelling hebben, zeker als deze activiteiten een relatie hebben met die van de eigen corporatie. Het uitgangspunt is 'Nee, tenzij'. De schijn van belangenverstrengeling ligt hierbij altijd op de loer, terwijl die te allen tijde voorkomen moet worden.

Lees meer in het nieuwsbericht van Aedes: Commerciële privé woningverhuur bestuurders en commissarissen woningcorporaties niet gewenst | Aedes

Het standpunt van QuaWonen

QuaWonen deelt de mening van Aedes om tranparant te zijn. Net als Aedes vindt ook QuaWonen dat bestuurders geen woningen moeten verhuren om aan te verdienen, ivm mogelijke belangenverstrengeling. Ondanks dat de rol van commissarissen iets anders ligt, is QuaWonen ook hier van mening dat verhuur van woningen niet passend is. Bij QuaWonen is dit niet van toepassing, bestuurder en RvC-leden bezitten geen vastgoed om te verhuren.

Verder onderzoek en eventuele aanpassing van de regels

QuaWonen wacht verdere invulling van Aedes af. Aedes geeft aan dat ze met Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties (VTW), de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) en met extern toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw) in gesprek gaat over de beoordelingscriteria.

Titel zijbalk