Translate
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Wethouder Wubbo Tempel van Duurzaamheid van de gemeente Krimpen a/d IJssel en directeur-bestuurder Dennis Gerlof van QuaWonen ondertekenden deze week een convenant om energiearmoede onder huurders aan te pakken. Door het leggen van extra zonnepanelen op huurwoningen van QuaWonen in Krimpen aan den IJssel. Dat doen we nog dit jaar op 200 adressen. Het convenant is onderdeel van het actieplan Energiearmoede van de gemeente. Voor dit actieplan stelde de gemeenteraad ruim €2 miljoen beschikbaar.
Extra zonnepanelen op huurwoningen
De extra zonnepanelen, die de gemeente betaalt, komen specifiek op daken waar QuaWonen nu zelf geen zonnepanelen gaat leggen. Omdat QuaWonen de daken of de dakbedekking binnen 10 tot 15 jaar vervangt. De gemeente vindt het echter belangrijk dat deze huishoudens toch profiteren van duurzame energie en besparen op hun energierekening. QuaWonen maakt nu een selectie van de woningen die hiervoor in aanmerking komen. De betreffende huurders ontvangen een brief met een aanbod.
Samen de strijd aan tegen energiearmoede
Wethouder Wubbo Tempel is blij met het convenant en de samenwerking met QuaWonen. "Energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland. Het is belangrijk dat we inwoners hier zoveel mogelijk mee helpen. Met deze afspraken slaan we de handen ineen om mensen te helpen die het financieel moeilijk hebben. Door deze samenwerking met QuaWonen kunnen zij straks duurzame energie opwekken." Ook Dennis Gerlof van QuaWonen is verheugd over het convenant. "QuaWonen vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de energietransitie en het bestrijden van energiearmoede. Wij zetten al veel stappen om onze eigen woningen te verduurzamen. Nu kunnen we nog meer huishoudens helpen.”
Gemeente en QuaWonen slaan handen ineen
Het convenant is een voorbeeld van hoe de gemeente en een woningcorporatie kunnen samenwerken aan duurzame oplossingen. Die zorgen voor structurele lastenverlaging voor de betreffende huishoudens. Wethouder Tempel: “Mensen met een sociale huurwoning kunnen niet zomaar zonnepanelen leggen op hun woning. En vaak worden zij door hun lagere inkomen juist extra hard geraakt door de huidige inflatie en hoge energieprijzen.”
Het convenant werd ondertekend in loket Krimpen Duurzaam
Deze plek speelt een belangrijke rol in de strijd tegen energiearmoede. In dit loket – op Raadhuisplein 4 – kunnen Krimpenaren binnenstappen voor hulp bij energie besparen en verduurzamen. “En zo zijn er nog veel meer acties om energiearmoede terug te dringen,” vertelt Wubbo Tempel. “Er gaan bijvoorbeeld energiecoaches langs bij huurders. En we helpen VvE’s met advies om samen energie te besparen. Er is dus veel hulp, voor een grote groep mensen.”